لیست محتوایی که در این صفحه می خوانید
همان طور که برای ایجاد حساب در سازمانهای مختلف یا حتی در فضای مجازی، برای ساخت اکانت و ورود به حساب کاربری خود نیاز به یک شناسه یا کد دارید، در بازار بورس نیز به یک کد شناسایی نیاز دارید تا با استفاده از آن وارد حساب خود شده و فعالیتهای بورسیتان را تحت نظارت و کنترل داشته باشید. این شناسه به کد بورسی شناحته می شود، که همانند کد ملی، یک شماره منحصربهفرد است و برای هر فرد اختصاص دارد. بدون این کد، امکان سرمایهگذاری مستقیم و فعالیت در بازار سرمایه و حتی خرید و فروش اوراق بهادار وجود ندارد. این کد به عنوان کد سهامداری نیز شناخته میشود. در این مقاله از آی پراپ فرم به بررسی کد بورسی و آموزش گام به گام دریافت آن همراه با مدارک لازم آورده شده است.
کد بورسی چیست؟
در مقالات گذشته از روش های متفاوت کسب درآمد همچون کپی تریدینگ گفتیم و در این میان پرداختن به فعالیت در بازار بورس نیز که محبوب بسیاری از افراد است، خالی از لطف نیست. اگر در حال ورود به عرصه بازار بورس هستید، اولین مرحله ایجاد حساب است و در این مرحله، کسب کد بورسی امری ضروری و اساسی است. این کد، که به عنوان کد معاملاتی نیز شناخته میشود، یک شناسه منحصر به فرد برای شماست که از طریق آن به حساب و انجام فعالیتهای بورسی خود دسترسی دارید.
کد بورسی در واقع یک علامت شناسایی شما در بازار بورس محسوب میشود. تمام تراکنشها و معاملات بورسی شما با استفاده از این کد انجام میگیرد و به عبارت دیگر، شما با این کد در بازار بورس شناخته میشوید. در واقع، میتوان اینطور خلاصه کرد که کد معاملاتی یا کد بورسی، شناسهای است که به شما امکان انجام فعالیتهای بورسی، از جمله خرید و فروش سهام، را میدهد.
بدون داشتن کد بورسی (که به آن کد سهامداری نیز میگویند) و اغلب از ترکیب اولیه حروف اول نام خانوادگی افراد و یک دنباله عددی تصادفی تشکیل شده است، امکان مشارکت در فعالیتهای بازار بورس برای شما وجود ندارد. برای مثال، اگر فردی با نام خانوادگی “محسنی” قصد افتتاح حساب معاملاتی دارد و مراحل ثبتنام و ارائه مدارک را انجام دهد، ممکن است به کدی مانند “محس ۳۵۷۱۲” دست یابد.
مهم است بدانید که برای دریافت کد معاملاتی، محدودیت سنی وجود ندارد و تنها نیاز به داشتن مدارک شناسایی است. اگر سن شما بالای 18 سال باشد، مدارک شناسنامه و کارت ملی کافی است. اگر سن شما زیر 18 سال باشد، همچنان میتوانید با داشتن مدارک شناسنامه و دیگر مدارک شناسایی اقدام به دریافت کد معاملاتی نمایید. این کد، شما را به عنوان یک شرکتکننده در بازار سرمایه تایید میکند و امکان شرکت در معاملات سهام و اوراق بهادار را فراهم میکند.
تذکر مهم: هر فرد میتواند تنها یک کد بورسی داشته باشد و این کد برای شناسایی شخص در بازار بورس استفاده میشود. امکان دریافت چند کد سهامداری وجود ندارد، اما شما میتوانید در کارگزاریهای مختلف ثبت نام کنید و در هر یک از آنها با یک کد بورسی که کد شناسایی شماست، فعالیت داشته باشید.
اهمیت کد بورسی
با دریافت کد بورسی، امکان ورود به بازار بورس و انجام تراکنشهای خرید و فروش سهام به شما داده میشود. این کد، شما را به عنوان یک شرکتکننده در بازار بورس تایید میکند و شما میتوانید به عنوان یک سرمایهگذار در این بازار عمل کنید. تمام تراکنشهایی که با استفاده از کد بورسی انجام میشود، به شما اختصاص داده میشود و این کد، هویت شما در بازار بورس را مشخص میکند. لازم به ذکر است که این کد شناسه ای است که به شما در بازار بورس داده میشود و هیچ فرد دیگری از این کد در این بازار استفاده نمیکند.
برای ورود به بازار سرمایه و انجام سرمایهگذاری در آن، همه افراد حقیقی و حقوقی ابتدا باید از طریق یکی از کارگزاریهای فعال در بازار سرمایه که تحت نظر سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکنند، کد بورسی دریافت کنند. در حال حاضر، بیش از 108 کارگزاری در کشور فعالیت میکنند و افراد میتوانند از طریق این کارگزاریها کد خود را دریافت کنند. کارگزاریها علاوه بر ارائه کد بورسی، وظیفه دارند خدمات خرید و فروش سهام و اوراق بهادار را به نمایندگی از مشتریان ارائه دهند.
در کلامی مختصر، کارگزار یک واسطه بین سرمایهگذاران و سازمان بورس است که وظیفه خرید و فروش اوراق بهادار را به نمایندگی از مشتریان بر عهده دارد. این کارگزاران اشخاص حقوقی هستند که به نمایندگی از مشتریان، خدمات خرید و فروش اوراق بهادار و کالاهای مرتبط را در بازار سرمایه ارائه میدهند. فعالیت کارگزاریها نیازمند دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار، عضویت در کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار و موافقت بورس مربوطه است.
مدارک مورد نیاز برای دریافت کد سهامداری
زمانی که به عنوان یک شخص حقیقی تصمیم به ثبت نام کد بورسی میگیرید، مدارک مورد نیاز به میزان کمتری نسبت به شخصیت حقوقی میباشد. در اینجا به مدارک مورد نیاز برای ثبت نام کد بورسی به عنوان اشخاص حقیقی و حقوقی اشاره میکنیم:
برای اشخاص حقیقی:
- تکمیل مدارک: اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی خود.
- فرم احراز هویت اشخاص حقیقی: فرم مربوط به احراز هویت شما در کارگزاری یا سازمان بورس را پر کنید.
- معرفی شماره حساب بانکی و شماره شبای آن: برای انتقال وجه معاملات بورسی، نیاز به اطلاعات حساب بانکی دارید.
- در صورت تمایل به معامله آنلاین: درخواست برای دریافت فرم کد آنلاین را تکمیل کنید. همچنین برای انجام معاملات آنلاین، حداقل باید ۱۸ سال سن داشته باشید و دارای مدرک دیپلم یا مدرک بالاتر باشید.
برای اشخاص حقوقی:
- تهیه مدارک شرکت: تصویر روزنامه رسمی آگهی تاسیس شرکت، کپی روزنامه رسمی آخرین آگهی تغییرات، کپی روزنامه رسمی آخرین آگهی در خصوص اعضای هیئت مدیره و دارندگان امضای مجاز، کپی صورتهای مالی تایید شده توسط حسابرس قانونی، تصویر اساسنامه، کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره را تهیه کنید.
- پر کردن فرمهای مرتبط: فرمهای تعهدنامه و مشخصات اشخاص حقوقی را پر کنید.
بعد از تکمیل مدارک و فرمها، شما میتوانید به یک کارگزاری معتبر مراجعه کنید و مراحل ثبت نام خود را پیگیری کنید. در نهایت، کارگزاری مدارک و اطلاعات شما را به سازمان بورس ارسال کرده و پس از تایید، کد بورسی به شما اختصاص داده میشود.
مراحل گام به گام ثبت نام و دریافت کد بورسی
اکنون که به اطلاعاتی درباره کد بورسی و مدارک مورد نیاز برای ثبت نام آن دست پیدا کردید، بهتر است مراحل لازم برای دریافت کد بورسی را مورد بررسی قرار دهیم. این مراحل به سه گام اصلی تقسیم میشوند: ثبت نام در سامانه سجام، احراز هویت در سجام و در نهایت، ثبت نام در یک کارگزاری.
گام اول: ثبت نام در سامانه سجام
مهمترین مرحله در این مسیر، ثبت نام در سامانه سجام است. قبل از هر چیز، باید اطلاعات ابتدایی درباره بازار بورس و کد بورسی سجام را به دست آورید. این سامانه با هدف یکپارچهسازی اطلاعات مشتریان درست شده است.
برای ثبت نام در سامانه سجام، میتوانید از وبسایت مربوطه یا اپلیکیشنهای مرتبط استفاده کنید. همچنین میتوانید به صورت حضوری در دفاتر کافینت و مراکز مشابه ثبت نام کنید. اطلاعاتی که باید در این مرحله وارد کنید، به سه دسته تقسیم میشوند:
- اطلاعات شخصی: نام، نام خانوادگی، کد ملی و شماره شناسنامه.
- اطلاعات تماس: شماره تلفن، کد پستی و آدرس محل سکونت.
- اطلاعات بانکی: شماره حساب، نام بانک، نام و کد شعبه و شماره شبای بانکی.
گام دوم: احراز هویت در سجام
بعد از ثبت نام در سامانه سجام، باید احراز هویت خود را در دفاتر پیشخوان دولتی انجام دهید. این مرحله برای تایید هویت شما ضروری است و برخی شرایط برای انجام احراز هویت وجود دارد:
- حداقل ۱۸ سال سن.
- داشتن کارت ملی هوشمند یا رسید آن.
- معتبر بودن مدارک و تطابق آنها با فرد متقاضی.
- انجام فرآیند احراز هویت توسط شخص متقاضی.
- رعایت پوشش اسلامی در تصاویر.
گام سوم: ثبت نام در کارگزاری
کارگزاریها واسطهای بین بازار بورس و افراد هستند. شما باید به یک کارگزاری مراجعه کنید و ثبت نام کنید تا بتوانید به عنوان یک سرمایهگذار در بازار بورس فعالیت کنید. بعد از ثبت نام، کارگزاری اطلاعات شما را به سازمان بورس ارسال میکند و کد بورسی شما صادر میشود.
خلاصه
دنیای امروزه پر از فرصت هایی برای درامد دلاری است، از کسب درامد دلاری از ترید بدون سرمایه اولیه از طریق پراپ تریدینگ گرفته تا سوشیال تریدینگ یا ترید اجتماعی، که هر فرد متناسب با علاقه خود می تواند به فعالیت بپردازد. از راه های دیگر فعالیت در بازار بورس است که برای بسیاری از افراد محبوب بوده و از ملزمات آن داشت کد بورسی است. کد بورسی شناسه ی هر فرد برای فعالیت در بازار بورس می باشد که همانند کد ملی منحصر به فرد بوده و از ترکیب سه حرف اول نام خانوادگی شخص و پنج رقم تصادفی از اعداد تشکیل می گردد. در این مقاله به شکل کامل سعی کردیم تمامی مدارک مورد نیاز را برای دریافت کد سهامداری و نحوه دریافت آن را برای شما عزیزان آموزش دهیم.
با دریافت کد بورسی، امکان ورود به بازار بورس و انجام تراکنشهای خرید و فروش سهام به شما داده میشود. این کد، شما را به عنوان یک شرکتکننده در بازار بورس تایید میکند و شما میتوانید به عنوان یک سرمایهگذار در این بازار عمل کنید. تمام تراکنشهایی که با استفاده از کد بورسی انجام میشود، به شما اختصاص داده میشود و این کد، هویت شما در بازار بورس را مشخص میکند. لازم به ذکر است که این کد شناسه ای است که به شما در بازار بورس داده میشود و هیچ فرد دیگری از این کد در این بازار استفاده نمیکند.